Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014


Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καλλιθέα Φωκίδος.

Η Ιερά Μονή με τα πέριξ κελιά της βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ. και απέχει 7χλμ από το συνοικισμό του Αγ. Σπυρίδωνος (παραθεριστικό θέρετρο), περίπου 9 χλμ απο το συνοικισμό του Αγ. Νικολάου επίσης παραθεριστικό κέντρο και φυσικό λιμάνι και 4χλμ από το μπαλκόνι του Κορινθιακού, το χωριό Καλλιθέα με τη μοναδική θέα από Κόρινθο μέχρι Κεφαλλονιά και τον γέρο Πλάτανο (μνημείο φυσικής ιστορίας) που χρονολογείται από την εποχή του Παυσανία (στο μέσο της διαδρομής μεταξύ Αγίου Σπυρίδωνος Καλλιθέας).
Είναι χτισμένη στη ράχη ενός λόφου, που ξεκινάει στο επάνω μέρος του Αγίου Σπυρίδωνα, με τον τεράστιο βράχο, σαν ένα θαυμάσιο ενιαίο σύμπλεγμα και έχει εξαιρετική θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο, το νησί Τροιζόνια και δύο ακόμα νησίδες μπροστά και με ορατότητα στον Πατραϊκό κόλπο, όπου το μάτι χάνεται στο βάθος μέχρι την Κεφαλλονιά.
Χτίστηκε το 1818 από τον Ιερομόναχο Νικόδημο το Επώνυμο Κατσίκας. Η σημαντική προσφορά της κυρίως εις τον τομέα της Πνευματικό - Θρησκευτικό - Λειτουργικό την κατέστησαν γνωστή εις τον ευρύτερο χώρο και πόλο έλξης πολλών προσκυνητών ιδιαίτερα κατά την πανήγυρη. Είναι επισήμως αναγνωρισμένη με Προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμ. 192/10/9/2007 (ΦΕΚ224 α/14-9-2007).
Η λειτουργία της Ιεράς Μονής διεκόπη προφανώς με την έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως το 1821 ή λίγο αργότερα μέτρα κατά Μοναστηριών επί Όθωνος οπότε καταστράφηκαν τα πέριξ του Ναού χτίσματα. Το 2002 αναστηλώθηκαν τα κτίσματα στα παλιά τους θεμέλια ενώ έγινε συντήρηση του Παλαιού Ναού . Από έτους εγκαταβιώνουν δύο μοναχοί και τελούνται θείες λειτουργίες τακτικά.
Για του προσκυνητές που είναι λάτρεις της φύσεως το τοπίο είναι πράσινο δασωμένο με δενδρύλλια και θάμνους, που μπορούν να περπατήσουν όσοι θέλουν στα μονοπάτια από Άγιο Σπυρίδωνα προς Καλλιθέα. Ο δρόμος είναι άσφαλτος αλλά λόγω στενότητος του προς την Ι.Μονή δεν είναι δυνατή η προσέγγιση με μεγάλα λεωφορεία παρά μόνο με μικρά και με Ι.Χ αυτοκίνητα. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια, για την διαμονή και την εστίαση των προσκυνητών υπάρχουν στον Αγ. Σπυρίδωνα, Αγ. Νικόλαο και στα πλησιέστερα χωριά και κωμοπόλεις Ερατεινή - Σπηλιά - Χάνια - Γλυφάδα.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: